Menu

FAQ

Adoptie

Welke vragen moet men zich stellen alvorens te beslissen om een dier te adopteren?

Alvorens u op lange termijn te verbinden en een gezelschapsdier te adopteren dat een volwaardig lid van uw gezin zal worden dient u het voor en tegen van deze beslissing goed af te wegen en de nodige tijd te nemen om een eerlijk antwoord te geven op volgende vragen:

  • Zult u voldoende tijd hebben voor het dier in functie van uw dagelijkse familiale en professionele verplichtingen?
  • Gaat uw gezin akkoord met uw wens om te adopteren?
  • Kent u voldoende de fundamentele behoeften van het dier?
  • Is uw omgeving aangepast aan zijn behoeften?
  • Hebt u de nodige middelen om op alle leeftijden te zorgen voor het dier?
  • Wat doet u met het dier tijdens uw vakantie?
  • Bent u allergisch aan dieren?

Hoe kan ik een dier adopteren bij Help Animals?

Ik ga naar het opvangcentrum voor een gesprek met het onthaalpersoneel over het dier dat ik wens te adopteren om zijn gedrag, karakter, de reden waarom hij werd achter gelaten, te weten te komen ... en te leren of mijn leefomstandigheden compatibel zijn met zijn behoeften om hem de liefde en het geluk te schenken die hij verdient. Indien nodig kom ik meerdere malen terug om een goede band te smeden met het dier en zeker te zijn van mijn beslissing. Nadat ik de gepaste vragen heb gesteld om een verantwoordelijke adoptie af te sluiten, onderteken ik bewust mijn adoptieovereenkomst die mijn rechten en plichten als adoptant preciseert.

Welke kosten zijn verbonden met de adoptie van een dier bij Help Animals?

Raadpleeg onze pagina "adoptiekosten".

Is het mogelijk om een dier te reserveren in afwachting van het afronden van de adoptie?

Neen! Een dier is geen handelswaar dat men op voorhand bestelt alvorens te beloven van het te komen ophalen (bij voorbeeld) na enkele dagen vakantie...

De wens van Animals is dat elk van onze beschermelingen het opvangcentrum kan verlaten binnen de kortst mogelijke termijn en bij de adoptanten gaat die het best beantwoorden aan hun behoeften. In hun belang weigeren wij hen te onderwerpen aan de stress om een of meerdere bijkomende dagen opgesloten te blijven in hun kooi in het opvangcentrum, terwijl zijn ondertussen het geluk zouden kunnen kennen bij een ander gezin dat hen onmiddellijk zou willen adopteren.

Zijn er specifieke voorwaarden die moeten vervuld worden om een dier te adopteren bij Help Animals?

Iedere kandidaat-adoptant moet minstens 21 jaar oud zijn, zijn identiteitskaart hebben, in België wonen en verplicht beschikken over een Belgisch Rijksregisternummer. Zijn leefomstandigheden moeten beantwoorden aan de fundamentele behoeften van het dier dat hij/zij wenst te adopteren.

Mishandeling / verwaarlozing

Hoe kan ik een geval van dierenmishandeling melden aan Help Animals?

Het volstaat om te telefoneren naar het dichtst bijgelegen opvangcentrum (de nummers volgens het betrokken gewest vermelden) of een e-mail te sturen naar info@helpanimals.be (met de vermelding van de aard en de exacte plaats van de mishandeling). Men dient zo gedetailleerd mogelijk te zijn en ons een foto van het dier over te maken evenals uw gegevens die vertrouwelijk zullen blijven. U kunt ook de tussenkomst van de lokale politie vragen.

Zijn er middelen beschikbaar om de eigenaars te helpen om beter te zorgen voor hun dieren?

Naast uw veearts die uw dier te beste zorgen kan verstrekken, kan Help Animals u ook de gegevens doorgeven van opvoeders en gedragsdeskundigen voor honden en katten die u doeltreffend kunnen helpen indien uw nieuwe gezel gedragsproblemen vertoont.

Hoe kan ik Help Animals steunen?

Klein of groot, iedereen kan zijn steentje bijdragen! Elke hulp is welkom: vrijwilligerswerk (vanaf 18 jaar), inspecties van de opvolging van de adopties, materiaal voor de dieren (speeltjes, voeding, kattenbakken, vervoerskooien, dekens, manden, ...), kantoorbenodigdheden tombola, aankopen in onze winkels... En, natuurlijk, geldelijke donaties: elk bedrag is welkom! Sponseringen, legaten, solidariteitsoperaties: elke ontvangen euro wordt volledig besteed voor de verbetering van het welzijn van onze dieren.

Hoe kan ik een geval van mishandeling melden?

Sinds 1 juli 2022, kan de behandeling van gevallen van dierenmishandeling worden verzekerd door drie diensten:

  • De dienst Dierenwelzijn van het Waals Gewest contactnummer 1718
  • De Burgemeester van de betrokken gemeente
  • De politie

U kunt online klacht indienen bij de eenheid « Dierenwelzijn) van het gewest waar de betrokken dieren leven. U vindt hieronder alle nuttige gegevens, gewest per gewest, om toegang te krijgen tot de pagina's die eraan gewijd zijn. De klacht zal snel worden beoordeeld door de overheden en, naargelang de dringendheid van het probleem zal er een bezoek ter plaatse worden uitgevoerd door een veearts-inspecteur die de bevoegdheid heeft om de maatregelen te treffen die hij nodig acht (tot de inbeslagname en het starten van juridische vervolging).

Weet wel: ook al moet de aanklager zijn identiteit opgeven, zijn anonimiteit is gewaarborgd!

Online een klacht indienen

Brussel-Hoofdstad
Verantwoordelijk minister:
De Heer Bernard CLERFAYT
Leefmilieu Brussel
Departement dierenwelzijn
Tour en Taxis 86c / 3000
1000 Brussel
E-mail: info@environnement.brussels
Tel: 02 775 75 75

Vlaanderen
Verantwoordelijk minister:
(De Heer Ben Weyts)
(Kabinet Minister Ben Weyts)
Martelaarsplein, 7
1000 Brussel
E-mail: dierenwelzijn@vlaanderen.be
Tel: 02 552 66 00 of 1700 (gratis – algemeen)

Wallonië
Verantwoordelijk minister:
(De Heer Adrien Dolimont)
SPW – DGARNE
Dienst dierenwelzijn
Chaussée de Louvain 14
5000 Namur
E-mail: ubea.dgarne@spw.wallonie.be
Tel: 081 33 60 50 of 1718 (gratis – algemeen)

Verloren / gevonden dieren

Wat moet ik doen wanneer ik mijn gezelschapsdier verloren heb?

Hoe kan ik een gevonden dier melden aan Help Animals?

Ik contacteer onmiddellijk het opvangcentrum per telefoon of ga ter plaatse om na te gaan of het gevonden dier een microchip heeft.

Biedt Help Animals zoekdiensten voor verloren dieren?

Wat gebeurt er indien mijn dier wordt gevonden door Help Animals?

In deze situatie kijken onze werknemers na of het dier geïdentificeerd is via een microchip. Indien ja, contacteren zij onmiddellijk telefonisch zijn eigenaar om het dier te komen ophalen. Als het gevonden dier geen microchip heeft (of indien de eigenaar niet reageert) zal het dier 10 à 15 dagen in het opvangcentrum blijven alvorens het ter adoptie wordt aangeboden: tijdens deze wettelijk verplichte termijn om aan alle eigenaars de kans te geven om de nodige stappen te zetten om het dier te zoeken, zal het dier een microchip krijgen op naam van Help Animals en zal het alle zorgenkrijgen dier nodig zijn voor zijn gezondheid (sterilisatie, vaccinatie, behandelingen). Als de eigenaar niet wordt gevonden zal het dier wettelijk kunnen geadopteerd worden na de elfde dag van zijn verblijf in het opvangcentrum. De microchip is verplicht voor honden, katten, paarden, evenals voor boerderijdieren, met de verplichting om te laten identificeren door middel van een lus.

Achterlaten

Wat moet ik doen wanneer ik niet langer kan zorgen voor mijn dier?

Indien er geen oplossing is in mijn omgeving om het welzijn en de veiligheid van mijn gezelschapsdier te verzekeren van wie ik afscheid moet nemen, heb ik geen andere keuze dan het toe te vertrouwen aan Help Animals, maar ik ben mij bewust dat het enkele dagen of weken kan duren alvorens het opvangcentrum een kooi vrij heeft om het in de best mogelijke omstandigheden op te vangen. Er zal u een bijdrage worden gevraagd voor het achterlaten van uw dier.

Aanvaardt Help Animals alle achtergelaten dieren?

Help Animals onthaalt in haar opvangcentra:

  • De gezelschapsdieren (honden, katten, konijnen, cavia's, psittacines);
  • Boerderijdieren: paarden (paarden, pony's, ezels, muilezels), schapen en runderen (schapen, geiten, koeien, varkens);
  • Boerenerfdieren (kippen en hanen, eenden, ganzen, pauwen).

Wij kunnen geen wilde dieren opvangen in onze installaties.

Zijn er wettelijke gevolgen in geval van achterlaten van een dier?

Zijn dier achterlaten op de weg, in het bos, op straat ... is een laffe en wrede daad, een misdaad waarop strafrechtelijke sancties staan. Het gezelschapsdier waarvan men moet afscheid nemen (op welke reden dan ook) toevertrouwen aan een van onze opvangcentra is een volledig wettelijke daad.

Hoe verzekert Help Animals het welzijn van achtergelaten dieren?

HELP ANIMALS biedt een veilige en comfortabele opvangplaats voor dieren van alle leeftijden en rassen. Gevonden, in beslag genomen, slechtoffers van mishandeling, of achtergelaten door hun eigenaars, zijn kunnen hier op krachtenkomen in afwachting van te worden hervonden door hun eigenaars of het vinden van een nieuw gezin. Van bij hun aankomst doen wij alles om het welzijn van al onze dieren te verzekeren tijdens hun verblijf in ons opvangcentrum. Onze dierenverzorgers en veeartsen zorgen voor hen en stellen een volledige gezondheidsbalans op om hen de nodige zorgen te verstrekken alvorens zijn kunnen geadopteerd worden: vaccinatie, ontvlooien en ontwormen en identificatie via microchip; elke kat die ter adoptie wordt aangeboden is gesteriliseerd om de kattenoverbevolking te vermijden en de risico's op achterlating te beperken. Elke dag komen onze waardevolle vrijwilligers troost bieden aan onze beschermelingen die dit nodig hebben: zijn stellen hen gerust, socialiseren hen door hun rustgevende aanwezigheid. Dagelijks aaien en wandelingen helpen ze om geleidelijk aan hun vertrouwen in de mensheid te hervinden! Hoelang zij ook blijven, onze werknemers stellen alles in het werk om de baasjes te vinden die het best passen bij hun karakter en specifieke noden. Wij verzekeren de opvolging van elke adoptie om na te gaan of elke geadopteerd dier goed verwend en behandeld wordt in zijn nieuwe thuis.

Om ons te helpen, doe een donatie!