Aangezien wij, alsook de dierenartsen en zelfs de media, sinds jaren,  nuttige raadgevingen de wereld insturen om met uw gezelschapsdier aangename vakanties door te brengen, zonder minder leuke verrassingen, moet U wel op de hoogte zijn van de te volgen richtlijnen.

Indien dit niet het geval is, omdat U voor de eerste maal met uw hond of kat op vakantie vertrekt, kan U aan uw dierenarts raad vragen, hij is de best geplaatste persoon om dit te doen.

Nochtans moet U weten dat er 2 essentiële zaken zijn om mee te beginnen :

Alle dieren (indien U naar het buitenland vertrekt), moeten geïdentificeerd worden met een “elektronische chip”, leesbaar in alle Europese landen.  De gewone tatoeage  is niet meer voldoende.

Honden en katten moeten in het bezit zijn van een attest van goede gezondheid en ingeënt zijn tegen hondsdolheid.  Deze vaccin dient een maand voor het vertrek te gebeuren.  Indien dit nog niet mocht gebeurd zijn, dan is het de hoogste tijd om een afspraak te maken bij uw dierenarts. Een verwittigd persoon is er 2 waard !

. . . . . . . . . . . . . . . . .

 

Hallo dokter, mijn kat Lulu huilt en ze heeft pijn ! 

– Dokter, wanneer is mijn poesje volwassen?

Als je poes loops is, wees niet ongerust, u zult dit opmerken en vooral horen en ….. de buren ook! Een loopse kat rolt zich op de grond en miauwt zeer hevig, niet te vergelijken met de kleine “miauws” om u te groeten.

– Dokter, mijn poes leeft in een appartement. Waarom toch steriliseren?

Ook al komt uw poes niet naar buiten, dient u te weten dat de ovulatie zelden spontaan komt : enkel bij het dekken van de kater komen de eitjes los van de eierstokken. Zonder deze prikkel blijven de eitjes ter plaatse en bij de volgende cyclus zullen nieuwe eitjes zich op de vorige vasthechten. Deze op de eierstokken gevormde cysten verspreiden veel oestradiol : de kat krijgt een abnormaal verhoogde geslachtsdrift en plast dikwijls overal in het huis.

– Wanneer steriliseren?

In België, gebeurt de sterilisatie tussen 6 en 8 maanden (7 maanden). Maar in de VS en ook in Frankrijk experimenteren ze momenteel om de resultaten te kennen bij een vroegtijdige castratie bij poesjes van 8 tot 10 weken. Deze studies concentreren zich voornamelijk op verdikkingsrisico’s, Salter-Harris breuken, ziekten aan het urinestelsel en gedragsstoornissen.

– Wat denkt u over de pil voor katten, Dokter?

Het is zeer moeilijk om het juiste moment tijdens de cyclus te vinden . De loopsheid is seizoengebonden : in de lente en de herfst; tijdens deze twee seizoenen, wordt ze elke 3 weken loops. Het dagelijks toedienen van het medicament is ook niet makkelijk. De pil bevat progesteron dat een onnatuurlijke toestand schept dat een infectie van de uterus kan veroorzaken. Dit is dodelijk indien de kat niet onmiddellijk geopereerd wordt. Er kunnen ook borsttumoren groeien waarvan 95% kwaadaardig zijn.

– Dokter, ik zou graag een nestje hebben, ik zoek een “verloofde” voor Lulu.

Er is sprake om een wet te stemmen voor een sterilisatie van alle europese katten. Er circuleren vele petities om dit project dat werkelijk een “non-sens”is, te bestrijden. Er is een risico dat de katten populatie in België uitsterft want enkel waardevolle kattenrassen zouden het recht hebben zich voort te planten. Als dierenarts raad ik ten stelligste aan om alle poezen die buiten lopen te steriliseren. Indien iemand toch graag een poesjesnest wenst, beperk u dan tot een éénmalige gebeurtenis en laat uw poes na het opvoeden van haar puppies steriliseren.

…………………………………………………….

 

 INENTINGEN

 

            De basis vaccins bij katten : 

 

 • Het panleucopenie-virus, verantwoordelijk voor de kattenziekte of katten typhus.
 • Het katten herpes virus
 • Kattengriep

  Andere vaccins bij katten : 

 • hondsdolheid (ingeval van buitenlandse reizen)
 • katten leucose
 • Chlamydiose

  De basis vaccins bij honden :

  ziekte van Carré

 • Parvovirose
 • hepatitis
 • Rattenziekte

  Andere vaccins bij honden :

  Hondsdolheid

 • Kennelhoest

  Basis vaccin bij fretten

  De ziekte van Carré

  Dr CH. LOEMAN

  Dierenarts